Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Κείμενο- διακήρυξη θέσεων και αρχών



Ο Ελευθεριακός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος "Λιμπερτά" δημιουργήθηκε τον χειμώνα του 2012 από κάποιους ανθρώπους με αγάπη για το ποδόσφαιρο και συνειδητή αντίσταση σε κάθε τι καταπιεστικό, από κάποιους ανθρώπους που φαινομενικά τους ένωσε η μπάλα, αλλά επί της ουσίας τους συνδέει ο δρόμος και η συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες. Αντιλαμβανόμενοι το ποδόσφαιρο ως ένα μέσο άθλησης, ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης και ελεύθερης έκφρασης, επιλέξαμε να σχηματίσουμε μια ομάδα ενάντια στα κυρίαρχα πρότυπα. Μια ομάδα με σταθερή δομή, που βασίζεται στη λογική της αυτοοργάνωσης, της συνδιαμόρφωσης, της οριζόντιας διαχείρισης, γκρεμίζοντας παράλληλα τις υπάρχουσες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ποδοσφαιριστών, προπονητών, οπαδών.

Λειτουργία Σωματείου
Ανώτατο και μοναδικό όργανο της ομάδας είναι η Γενική Συνέλευση των μελών, στην οποία τίθενται τα ζητήματα που απασχολούν την ομάδα σε όλα τα επίπεδα (λειτουργικό, οικονομικό, αγωνιστικό κλπ.). Οι αποφάσεις λαμβάνονται με την μεγαλύτερη δυνατή ομοφωνία, σεβόμενοι την γνώμη της μειοψηφίας και προσπαθώντας με αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς να καταλήξουμε. Οι εκάστοτε ομάδες δράσης ορίζονται από την Γενική Συνέλευση, με βάση την διαθεσιμότητα των μελών και είναι υπόλογες σε αυτήν. Το εγχείρημα στηρίζεται γενικά σε δύο άξονες: αφενός στην οφειλόμενη, από παίκτες και οπαδούς, δίκαιη συμπεριφορά (fair play) τόσο αναμεταξύ τους όσο και απέναντι στους αντιπάλους και αφετέρου στην διατήρηση της σταθερότητας της δομής του σωματείου. Στα πλαίσια της ισότητας μεταξύ των μελών, δεν γίνονται διακρίσεις με βάση το φύλο, την εθνική προέλευση, το θρήσκευμα, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση κ.ά. Ο καθένας/καθεμιά είναι ελεύθερος να συμμετάσχει, με την προϋπόθεση να σέβεται και να προάγει τις παραπάνω αξίες.

Οικονομική διαχείριση
Η παντελής έλλειψη χορηγών και χορηγιών αποτελεί για μας εχέγγυο ανεξαρτησίας και σταθερότητας της δομής και λειτουργίας του σωματείου. Για το λόγο αυτό επιλέγουμε να βασιστούμε σε οριζόντιες μορφές χρηματοδότησης, όπου η συνεισφορά του καθενός θα βασίζεται και θα ενισχύει την ισότητα ανάμεσά μας. Τα έσοδα της ομάδας θα προκύπτουν από 3 δραστηριότητες. Αρχικά από τις ετήσιες κάρτες οικονομικής ενίσχυσης που θα διατίθενται κάθε Αύγουστο, από τις συλλογικές δράσεις, όπως η λειτουργία του αυτοδιαχειριζόμενου καφενείου και οι συναυλίες-πάρτι σε αυτοοργανωμένους χώρους, και τέλος τα κάθε λογής αναμνηστικά με το έμβλημα της ομάδας.

Κριτική στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο
Το ποδόσφαιρο αποτελούσε ανέκαθεν ένα ξεχωριστό πεδίο επιβολής των κυρίαρχων πολιτικών συστημάτων, ενώ εξαρτάται από ένα δεδομένο οικονομικό τρόπο παραγωγής -τον καπιταλιστικό- και ως εκ τούτου παράγει ιδιαίτερα προϊόντα : ενδύματα, υποδήματα, πρωταθλητές, ρεκόρ και θεάματα. Τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο ανελέητου ανταγωνισμού, με τεράστια ποσά να δαπανώνται σε μεταγραφές παικτών, γήπεδα, τηλεοπτικά δικαιώματα. Σε συνδυασμό με τα διαρκή κρούσματα ντόπινγκ και στημένων αγώνων, οι αθλητές έχουν μετεξελιχθεί σε μηχανές άνευ προσωπικότητας και ακτινοβολίας, οι οπαδοί σε πελάτες των ΠΑΕ-καταναλωτές και οι ομάδες σε παραρτήματα πολυεθνικών εταιρειών. Σε τελική ανάλυση, το κράτος και οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ επιδιώκουν μία οπαδική πελατειακή βάση «ουδέτερη», πειθήνια, χωρίς ιδεολογικό ή πολιτικό υπόβαθρο, χωρίς άποψη, χωρίς πάθη, απρόσωπη, ομοιόμορφη σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της. Οι εκπρόσωποι του παλιού οπαδικού μοντέλου χαρακτηρίζονται εγκληματίες και ανεπιθύμητοι, τους κατηγορούν για όλες τις αμαρτίες του παιχνιδιού και τους εξορίζουν.

Στόχοι - Προοπτική
Η ιδέα και η συνεπαγόμενη ανάγκη για τη δημιουργία του συγκεκριμένου μοντέλου διαχείρισης και συνεργασίας δεν αποτελεί προφανώς καινοτομία. Τα τελευταία 5 χρόνια ανάλογες κινήσεις - ομάδες έχουν εμφανιστεί τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Πάτρα. Οι προαναφερθείσες κινήσεις-ομάδες αποτελούν για μας ένα πετυχημένο κοινωνικό πείραμα, καθώς απέδειξαν ότι παίχτες και φίλαθλοι μπορούν να διοικήσουν από κοινού και ισότιμα μία ποδοσφαιρική ομάδα, μακριά από μεσάζοντες-παραγοντίσκους. Για μας ήρθε ο καιρός να σταματήσουμε να είμαστε αντικείμενα διαχείρισης "μεγαλοεπενδυτών", καταναλωτές των ΠΑΕ και να περιμένουμε, άπραγοι κατά βάση, την έλευση ενός ζάπλουτου πρίγκηπα, για να μας λύσει όλα τα προβλήματα. Θέλουμε να γίνουμε οι ίδιοι υποκείμενα και να συνδιαμορφώσουμε ένα διαφορετικό πλαίσιο συνεργασίας, που θα στηρίζεται στην αυτοεκπροσώπηση και την άμιλλα και όχι πλέον στην διαμεσολάβηση και τον άκρατο ανταγωνισμό. Θέλουμε να αποτινάξουμε τον αφοριστικό χαρακτηρισμό «όπιο του λαού», τα αρχηγιλίκια, τους βεντετισμούς, τα παραγοντιλίκια, το επίπλαστο μίσος μεταξύ οπαδών διαφορετικών ομάδων και να εντάξουμε την κίνηση αυτή στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την προώθηση της αυτονομίας και της αυτοοργάνωσης σε κάθε έκφανση του κοινωνικού βίου, με απώτερο στόχο την ανατροπή του υφιστάμενου κοινωνικοοικονομικού συστήματος. Σε ό,τι αφορά στην συμμετοχή μας στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας, θα θέλαμε να τονίσουμε πως αποτελεί για μας ένα μέσο διάδοσης της προσπάθειάς μας και όχι αυτοσκοπό. Το όραμά μας είναι ένα και αδιαπραγμάτευτο : η δημιουργία μιας ανεξάρτητης λίγκας αυτοοργανωμένων σωματείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου